Navigatie

Tips en tricks voor het lekkerste koekje...


Zo bak je het lekkerste "NON SPREAD" vanille koekje ....

480 gram ZEEUWSE bloem, ( gebruik ook echt zeeuwse bloem ! ) bv : https://www.koekdesign.nl/a-55500180/ingredienten/zeeuwse-bloem/

1 ei ( medium )

75 gram vanille suiker

75 gram poeder suiker of fijne kristalsuiker 

2 volle eetlepels vanille bv : https://www.koekdesign.nl/a-57037566/ingredienten/vanilleboon-pasta-bourbon-118ml/

( Het is heel belangrijk dat je goede vanille gebruikt deze bepaald de smaak van het koekje !, maak eens  2 verschilende degen met 2 verschillende soorten vanille - en proef zelf ! je zult versteld staan )

Als je een "vloeibare" ( dus geen pasta ) vanille gebruikt voeg dan 25 gram extra bloem toe.

250 gram biologische roomboter zonder zout 

1 theelepel zout 

Meng alles behalve de bloem en zout tot een smeuige massa met de vlinderhaak, ik gebruik zelf de kitchen aid, en vervang deze als je hier mee klaar bent door de deeg haak, en voeg de bloem en zout toe.

Meng nu totdat het deeg gaat kleven aan de haak zodat je kom bijna schoon is aan de buitenkant, indien je deeg te plakkerig is voeg je nog wat bloem toe.

Haal je deeg uit de machine en kneed het nog wat na en verdeel het in 2 gelijke stukken.

Rol deze 1 voor 1 tussen 2 vellen bakpapier met een deegroller en uitrol latjes : https://www.koekdesign.nl/a-54962130/handige-hulpmiddelen/dekofee-dough-bars-set-3/ tot een mooie rechthoekige plak, ik gebruik de rode latjes 5 cm.

Als je ze beide hebt uitgerold kun je ze op elkaar bewaren in de vriezer, zorg dat ze plat liggen ! ze blijven nu nog 3 maanden houdbaar, dus je hebt je deeg altijd "klaar" liggen voor te bakken als jij dat wil.

Als je gaat bakken verwarm je eerst de oven, als deze op temperatuur is pak je pas je deeg uit de vriezer en steek je het zo koud mogelijk uit, en bak je ze zo koud mogelijk ( dus gelijk na uitsteken in de oven )

Rol overgebleven deeg nogmaals uit en steek ook deze uit. de koekjes laat je vervolgens even koelen in de koelkast alvorens je ze weer bakt.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak ze vervolgens op 160 graden ongeveer 15 minuten ( dit is per oven heel verschillend, je koekjes moeten mooi caramel verkleuren aan de buiten en onderkant ) ze moeten niet RAUW zijn, maar ook zeker niet te hard gebakken, dan gaan ze verbrand smaken en dat is ook vies, vooral bij de chocolade koekjes ( zie hieronder )

Haal ze na het bakken uit de oven met : https://www.koekdesign.nl/a-54029423/handige-hulpmiddelen/wilton-the-really-big-mega-cookie-spatula/ en laat ze afkoelen op : https://www.koekdesign.nl/a-55060051/handige-hulpmiddelen/wilton-recipe-right-non-stick-cooling-grid-40x25-cm/

Bewaar je koekjes in een koektrommel, hierin blijven ze lekker knapperig ! ( in een tuperware doos kunnen ze zacht worden. Als je je koekjes na het decoreren verpakt en sealt in deze zakjes : https://www.koekdesign.nl/a-56633736/verpakking/plastic-zakken-10-2x10-5cm-transparant-100-stuks/, blijven je koekjes nog 3 maanden lekker !!

Wil je CHOCOLADE KOEKJES ?  vervang 50 gram bloem door 50 gram cacao ( ik gebruik buisman ) en vervang de 2 volle eetlepels vanille door 1 theelepel.

Wil je KANEEL KOEKJES ? vervang de vanille door 2 eetlepels kaneel poeder - en ipv 480 gram bloem 450 gram bloem gebruiken.

Wil je CITROEN KOEKJES  ? gebruik ipv de vanille 1,5 eetlepel geraspte citroen - en ipv 480 gram bloem 450 gram bloem gebruiken.

Wil je AMANDEL KOEKJES ? gebruik ipv 2 eetlepels vanille 1 eetlepel vanille en 1 eetlepel : https://www.koekdesign.nl/a-54833357/ingredienten/lorann-bakery-emulsion-almond-118ml/

Geniet van de lekkere geur tijdens het bakken :))

Let dus op :

GOED KOELEN !

GOEDE PRODUCTEN !

Je oven, blijf er de eerste keer bij, in tegenstelling tot cup-cakes mag je bij koekjes wel je oven tussentijds openen om te kijken of je koekjes de juiste kleur hebben !! 

Liefs

Brigitte 

© 2018 - 2019 Koekdesign | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel